Houtskool en Siberisch krijt
Wist je dat Houtskool en Siberisch krijt één van de oudste tekenmaterialen zijn en dat je er heel veel kanten mee op kunt?
Houtskool
Wanneer wilgenhout onder uitsluiting van lucht verhit wordt, krijg je houtskool. Houtskool koop je in de vorm van staafjes of potloden en is in verschillende diktes te krijgen. De dikte van de staafjes is grillig omdat houtskool een natuurlijk product is en ze zijn te koop in de diktes 2-3 mm, 4-6mm, 7-9mm en 12-14mm. Houtskool is door de dikte van de houtskoolstaafjes dikker dan gewoon potlood en meer geschikt voor het grotere werk. Door harder of zachter te duwen met het houtskool krijg je dikkere of dunnere lijnen en een hele brede lijn bereik je door het houtskool plat te leggen. Kijk uit dat je niet te veel druk uitoefent op het staafje, het breekt namelijk heel snel.
Door met je vinger, een wattenstaafje of doezelaar over het aangebrachte houtskool heen te wrijven zie je een soort veegwerk ontstaan. Dit gebruik ik om mooie overgangen te maken zoals te zien is bij het stilleven. Houtskool is heel flexibel, je gumt het namelijk heel makkelijk weer weg met een kneedgum. Aan een houtskoolstaafje kun je ook een punt maken door met een mesje heel voorzichtig houtskool weg te schrapen. Dit vergt wel wat oefening, want het breekt snel als je te veel druk op het staafje uitoefent. Makkelijker is om een fijn schuurpapiertje te gebruiken. Veeg met je houtskoolstaafje over het schuurpapier waarbij je heel langzaam het staafje draait. Hierdoor krijg je een heel mooi puntje.
Een leuke oefening is om tijdens het werken op meer afstand van je tekening te gaan staan. Ik bevestig dan een houtskoolstaafje aan het uiteinde van een bamboestok met een plakbandje. Hierdoor werk je meer vanuit de schouder en de elleboog en heb je meer overzicht over je tekening. Zonder bamboestok sta je met je neus op het papier waardoor je niet het geheel van de tekening ziet.
Stilleven: Myrtille Offermans
Houtskoolpotlood
Een houtskoolpotlood is, net als een gewoon potlood, houtskool met een houten huls eromheen en is in verschillende hardheden te krijgen. Ik heb de hardheden B, 2B en 3B gekocht. Het potlood werkt bijna hetzelfde als een staafje, maar doordat er een punt aan het potlood zit, is dit materiaal minder geschikt om vlakken te vullen en meer geschikt voor de details. Om een mooi puntje te houden kun je het potlood slijpen met een puntenslijper of als je heel veel geduld hebt, kun je ook met een mesje aan de slag gaan en heel voorzichtig het hout en houtskool wegschrapen. Dit laatste is wel een uitdaging, de punt breekt namelijk snel af.
Siberisch krijt
Siberisch krijt wordt gemaakt van geperst houtskool waardoor het staafje harder en zwaarder aanvoelt en een strakkere vormgeving heeft. Je kunt het kopen in verschillende hardheden. Mijn voorkeur gaat uit naar de hardheid B, 2B en 3B. Met Siberisch krijt creëer je, net zoals bij houtskool, zowel vlakken als lijnen waarbij de kleur dieper zwart is dan van houtskool. Ook zie je, naarmate de tekening ouder wordt, dat het houtskool vergrijst in tegenstelling tot het Siberisch krijt wat zijn kleur behoudt. Krijt heeft als voordeel dat het minder afgeeft. Een nadeel is dat als je het probeert uit te gummen er nog sporen achter blijven.
Kneedgum
Als je houtskool of Siberisch krijt verkeerd hebt aangebracht kun je dit makkelijk corrigeren met een kneedgum. Knijp, voordat je gaat beginnen, met je handen in de gum. Door de warmte van je handen kneed je de gum soepel en kun je er een mooi puntje aan draaien. Met dit puntje gum je simpelweg hele kleine stukjes weg uit een groot vlak houtskool. Dit gebruik ik bijvoorbeeld bij lichteffecten en glansplekken. Je kunt ook met de gum tekenen door je papier in zijn geheel te vullen met houtskool waarna je met de gum weer delen weg gumt. Hierdoor komt het wit van het papier weer naar voren. Als de kneedgum vies is geworden van al het gummen, kneed de gum dan net zo lang totdat hij weer schoon is.
Fixatief
Houtskool en Siberisch krijt hechten zich niet helemaal aan het papier. Daarom moeten de tekeningen altijd worden gefixeerd, maar dit kan ook tussentijds. Er kan zoveel houtskool op je tekening zitten dat het papier niets meer opneemt waardoor tussentijds fixeren nodig is. Fixeer koop je in spuitbusvorm en is te verkrijgen bij een kunstschilderwinkel. Probeer het eerst op een klein stukje papier om te kijken wat het effect is. Als je te dicht op het papier spuit, of je sprayt met te veel fixatief vloeit je tekening uit of gaat het papier bobbelen. Het verpest je tekening op het laatste moment en dat zou zonde zijn. Bij mijn eerste tekening ging dit faliekant mis! Laat het fixatief drogen voordat je verder gaat werken. Het ruikt sterk en veroorzaakt snel tranende ogen. Gebruik het daarom alleen in een goed geventileerde ruimte.
Houtskool en water
Er zijn meerdere manieren om met houtskool en water te werken en ik heb hieronder mijn ervaringen op papier gezet.
Voor de eerste manier breng ik het houtskool op het papier aan waarna ik met een natte kwast over de net aangebrachte houtskool heen veeg. Hierdoor krijg je een gewassen effect. Na het opdrogen van de tekening kun je er weer overheen tekenen met houtskool of een ander materiaal. Je ziet door het water mooie effecten ontstaan. Wanneer je met houtskool lijnen maakt en daar met een natte kwast overheen gaat blijft de lijn zichtbaar, in tegenstelling tot wanneer je met de platte kant van het houtskool een vlak hebt gemaakt. Hier krijg je dan meer een egaal gewassen vlak.
De papierkeuze bij deze techniek is belangrijk. Als het papier te dun is dan gaat het golven en daarom gebruik ik dik of grof aquarelpapier. Door de grove structuur van aquarelpapier zie je dat er een heel mooi effect ontstaat, je ziet het bobbelige van het papier naar voren komen. Dit papier heeft mijn voorkeur. Ik vind het een hele leuke techniek.
Voor de tweede manier slijp ik eerst met een klein mesje slijpsel van het houtskoolstaafje af. Daarna heb ik het houtskoolschaafsel gemengd met het water. Het schaafsel mengt zich niet lekker met het water, het houtskool blijft korrelig en drijft op het water. Als ik het mengsel vervolgens opbreng met een kwast dan zie je korrels op je tekening zitten. Deze hechten zich niet aan het papier en je veegt ze zo met je vingers van je papier waarna een egaal vlak overblijft. Hier kun je dan weer met houtskool of een ander materiaal overheen tekenen. Ook hier is de papierkeuze belangrijk, zie de alinea hiervoor.
Na beide technieken te hebben onderzocht gaat mijn voorkeur uit naar de techniek “met een natte kwast over de aangebrachte houtskool”. De verschillende effecten van deze techniek maken de tekening spannender.
Door veel te experimenteren met al deze de materialen door elkaar heen kun je hele mooie tekeningen maken.
Probeer het ook eens!
Benodigdheden
Benodigdheden:
- Houtskool
- Houtskoolpotloden
- Siberisch krijt
- Kneedgum
- Doekje
- Doezelaar of wattenstaafjes
- Fixatief
- Dik- of aquarelpapier
- Schuurpapier