Verzadiging wat is dat?

Hoe herkenbaar is dit? Je probeert een kleur na te bootsen. Je gaat uit van een bepaalde kleur. Mengt er een andere kleur doorheen. Maakt de gemengde kleur lichter of donkerder met wit of grijs. Je zit er heel dicht bij. Het lukt nog steeds niet om de goede kleur te krijgen. Wat doe je toch verkeerd? Heeft het misschien te maken met de verzadiging?

Kleurencirkel zijn verzadigde kleuren
kleurencirkel

Toon en helderheid van kleuren

Wanneer iemand een kleur beschrijft noemt hij over het algemeen de toon, rood, oranje, geel, violet etc. Omschrijf je de kleur in de termen donker blauw of lichtblauw, dan hebben we het over helderheid. Kleuren kunnen variëren in helderheid. Zet je een kleurenfoto om naar zwart-wit in Photoshop, zie je dat de kleuren variëren in allemaal grijswaarde. Hier heb ik al een artikel over geschreven, “Toonwaarde bepalen hoe doe je dat?”.  Een heldere kleur is wit en een geringe helderheid is zwart. Door de kleurencirkel om te zetten naar grijswaarde zie je hoe licht of donker de kleuren zijn. Zoals je hiernaast kunt zien is paars donkerder dan rood.

kleurencirkel omgezet naar grijswaarde
kleurencirkel in grijstinten

Wat is verzadiging?

Dit is een stuk moeilijker om te omschrijven. Verzadiging heeft betrekking op de intensiteit, kracht of de zuiverheid van kleuren. De  kleuren uit de kleurencirkel bestaan uit hele verzadigde kleuren. In zuiver blauw bevinden zich meer pigmenten dan in gemengd blauw. Feller rood dan verzadigd rood bestaat niet. Verzadigde kleuren kom je in de praktijk niet vaak tegen. De kleuren om je heen bestaan bijna altijd uit felle kleuren die zijn afgezwakt.

Het bepalen van de verzadiging

Om kleurverzadiging te laten zien kun je een kleur stap voor stap terugbrengen tot een grijze tint. Dit is een lastige omschrijving en heeft wat nader uitleg nodig.

Stel we nemen een tube rode verf en die gaan we mengen met grijs. Dan gebeurd er het volgende:
Hoe meer van de rode verf in het mengsel zit hoe hoger de verzadiging. Hoe minder rood hoe lager de verzadiging. Dit tot het moment dat je alleen grijs overhoudt. Hierbij is dus de  verzadiging gewijzigd, niet de toon (de kleur).

De kleur rood afgezwakt met grijs
Hoe feller de kleur hoe meer verzadigd!

Hoe kun je de verzadiging veranderen.

  • Met wit
  • Met grijs
  • Met zwart
  • Met een complementaire kleur
kleuren mengen dmv verzadiging
Toevoegen van een complementaire kleur (Oranje afgezwakt met blauw)
CMYK kleuren
De kleurencirkel CMYK

Wat is een complementaire kleur en hoe werkt het?

Op de kleurencirkel liggen de complementaire kleuren tegenover elkaar. Om de verzadiging te beïnvloeden kun je kiezen voor de complementaire kleur of een kleur die er heel dicht bij ligt. Deze heeft geen relatie met de kleur zelf. Als je de kleur met een complementaire kleur mengt dan zwakken ze elkaar af. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel je de kleur wilt afzwakken. De complementaire kleur is mijn favoriet, maar misschien ben jij wel anders van mening.

De complementaire kleur van:

  • blauw = oranje
  • rood = groen
  • geel = paars

Nu de praktijk.

Nabootsen van een kleur van het geboortekaartje

Eerst de toon bepalen

Je begint bij de kleur die het dichtste bij de na te bootsten kleur zit.

Doe de CMYK kleuren en wit op je palet. Welke kleuren dit zijn kun je zien in het artikel “Primaire kleuren of CMYK”. Zoals je hieronder kunt zien heeft het geboortekaartje een blauw-groene kleur. Meng blauw met geel tot de gewenste kleur. (zie kleurencirkel hierboven)

Dan de toonwaarde bepalen

Hiermee bepaal je hoe licht of donker de kleur is.

Nadat je de toon hebt bepaald voeg je wit toe om de groene kleur lichter te maken.

Als laatste de verzadiging bepalen

Hiermee bepaal je hoe verzadigd de kleur is.

Nadat je de kleur lichter hebt gemaakt ga je een klein beetje van de complementaire kleur toevoegen. Zoals je op de kleurencirkel kunt zien is dat de kleur magenta.

De Toon (kleur) bepalen:
Blauw en geel mengen tot een groene kleur
De verzadiging bepalen:
Meng er een  heel klein beetje van de complementaire kleur doorheen
Toonwaarde bepalen:
Voeg er wit aan toe
Het uiteindelijke resultaat

Conclusie

Nog steeds heb ik moeite om te bepalen hoe ik een kleur moet maken. Het blijft stoeien! Door de verzadiging te bepalen kun je heel dichtbij komen. Hierbij is een complementaire kleur de beste optie. En als klap op de vuurpijl leer je hierdoor de kleurencirkel ook nog eens goed kennen!

Goed onthouden!

Toon

Helderheid

Verzadiging

: De benaming van de kleur, dus rood, geel, blauw etc

: De mate waarin een kleur licht of donker is

: Benaming voor felheid of de zuiverheid van de kleur.

Als je meer blogs wilt lezen, deel dit bericht dan!

error: Content is protected !!