Waarom potloden?

Wat is het voordeel van Potlood?

Een grafietpotlood vind ik een prettig medium om mee te werken. Je kunt er overal mee aan de slag, het geeft geen troep, en je hebt weinig gereedschap nodig. Lekker goedkoop!! Met wat papier, potloden, een plastic- of kneedgum en een puntenslijper kun je al aan de slag. Potlood is makkelijk uit te gummen, dus fouten maken is niet zo erg, wat ik heerlijk vind. Ook is er rubbing mogelijk en grafiet kan in lijm of verf worden gestrooid. Grafiet kun je namelijk ook in poedervorm kopen. Rubbing is het op papier zichtbaar maken van het reliëf van een oppervlak.

Myrtille Offermans

Potloodlijnen variëren van dun tot dik en licht tot donker. Er zijn verschillende potlooddiktes te krijgen. Van H naar 10H (harde potloden),F en HB en van B naar 9B (zachte potloden). H is het hardste en 9B is het zachtste potlood. Zelf heb ik een doosje gekocht met 12 diktes van 2H tot 8B. Ik maak de potloden goed scherp. Eigenlijk is het beste als het potlood niet te lang is, zodat je het onder je hand kunt houden. Ik gebruik veel de zijkant van het potlood en laat het potlood zachtjes draaien zodat de punt niet te veel aan één kant slijt. Ik experimenteer veel met verschillende type potloden en lijnen. Elk potlood voelt en tekent namelijk anders.

Het papier plak ik altijd met tape op een plaat MDF en zet dit op mijn schildersezel. Je kunt natuurlijk ook je papier op de muur plakken als je geen ezel hebt. Zittend tekenen vind ik lastig, omdat je dan al gauw de neiging hebt om je pols op het papier te laten rusten. Eigenlijk zou je dan staand moeten gaan tekenen, maar hierdoor kan je veel last van je nek krijgen. Het is namelijk de bedoeling dat de actie van de vingers, hand en elleboog vanuit de schouder komt waardoor je vrijer gaat werken.

Myrtille Offermans

Ik zet de tekening groot op en ben daar best lang mee bezig. Ik ga net zo lang door totdat ik tevreden ben over het resultaat en dat mijn tekening een goede gelijkenis heeft met wat ik aan het natekenen ben. Hier kan ik best lang over doen. Ik loop veel naar achteren om mijn werk te bekijken. Van afstand is dat namelijk beter te beoordelen. Het is namelijk heel moeilijk om een goede gelijkenis te krijgen, vooral bij portret en model. Daarna zet ik grote toonvlakken op waardoor je snel een totaalbeeld van de tekening krijgt, waarna ik meer ga verfijnen. Hoe vaker ik teken hoe enthousiaster ik word. Het is zo heerlijk ontspannend om te doen!!

Probeer het ook eens!!!!!

error: Content is protected !!